Reisverhaal 2013

Met de nieuwe voorzitter van de stichting, Betty van Veen, vertrok hij op 2 september van Schiphol.

2012-01Het ‘schoolkinderenproject’ staat onder zware druk en dat heeft alles te maken met de economische situatie. Veel Albanezen hadden werk gevonden in Italië of Griekenland, maar door de werkeloosheid moesten zij terug naar huis. Wanneer je aan kunt tonen dat je belasting hebt betaald kun je in Albanië in aanmerking voor een uitkering. Als dat, bijvoorbeeld in verband met ‘zwart-werken’ niet het geval is, is een uitkering niet aan de orde. De kosten die het naar school gaan met zich mee brengt, kunnen dan niet meer worden opgebracht en kinderen worden thuis gehouden. Daar komt bij dat de prijzen 4 % zijn verhoogd.

Stichting ‘Hulp voor Albanië’ werkt in de omgeving van Marikay nauw samen met een aantal zendelingen. Zij werken hard en lang en worden gesteund door kerken uit binnen en buitenland. De armste gezinnen worden zo goed als mogelijk geholpen. De kleine kerk, die zich mag verheugen in een gestadige groei, heeft een oprit van losse planken om rolstoelen toegang te bieden. Omdat deze manier om in de kerk te komen gewoon gevaarlijk is, heeft de stichting een cementen oprit met een reling laten maken. De kosten hiervoor, € 400,=, kon de kerk zelf niet opbrengen en iedereen was dan ook blij verrast.

Betty van Veen, de nieuwe voorzitter van stichting ‘Hulp voor Albanië’ is veel in het buitenland op vakantie geweest en dacht dat zij wel wat gewend is. Zij is geschrokken van hetgeen zij in Albanië heeft gezien en dat zegt wel iets.