Reisverhaal 2008

Het Centrum krijgt een koe en een kalfje

Het Centrum krijgt een koe en een kalfje

April 2008: Op deze reis heeft dhr Kalshoven in Albanië twee koeien gekocht:

  • 1 voor Alme Baci, een weduwe met kleine kinderen in Vrershtas, een dorp op 20 km afstand van Korca
  • 1 voor het Centrum voor lichamelijk gehandicapten in Maricaj. Tevens is een donatie gegeven in verband met de gevolgen van de ontploffing van een dichtbij gelegen munitiedepot

2008-02Augustus 2008: Deze reis was bedoeld voor het transport van een kaasmaakmachine naar Centrum in Maricaj, dat tevens financieel is ondersteund bij het opzetten van een internetcafé.

Op maandag 4 augustus vertrok ik, met Rijk Huisman als bijrijder, om 19.00 uur uit Alphen. De bedoeling was om dinsdagavond op tijd in Bari te zijn om de ferry naar Durres te halen. Het was vakantietijd en hoewel we om ongeveer 20.00 uur ons meldden voor de boot die pas 24.00 uur vertrok was deze al volgeboekt. Met veel praten lukte het toch om nog een plaats te bemachtigen.

We hadden een apparaat meegenomen om kaas te maken en ook veel tweedehands kleding en schoenen. De douane zag gelukkig geen reden om ons de lading te laten uitpakken, want zoals het er in zat lukte dat geen tweede keer.

De installatie voor de kaasmakerij was bedoeld voor de Foundation ‘God loves Albanië’ in Maracaj. De directeur was er erg blij mee en ik heb er alle vertrouwen in dat het allemaal goed komt. Het was heel warm, 32 tot 35 graden Celsius, maar dat is nog altijd beter dan de regen in Nederland.

We hebben ook Gerdec bezocht, de plaats waar een paar maanden eerder een munitiedepot was ontploft. We konden er nu vrij rondrijden en zagen dat er hard wordt gewerkt aan de herbouw. Het deed minder troosteloos aan dan de vorige keer.

2008-03Voor de Foundation was eerder een koe aangeschaft die inmiddels een kalfje ter wereld heeft gebracht. Beide maken het uitstekend. Er was onvoldoende tijd om ook naar de andere koe te kijken die in Vrershtas was gekocht voor een weduwe. Dat staat op het programma voor een volgende reis.

We hebben twee keer een doopplechtigheid meegemaakt. Een in het zwembad van de Foundation en een in de Adriatische Zee. Dat is een hele gewaarwording en de vreugde van de dopelingen en hun familie straalde van hen af.

Op maandagmorgen 10 augustus zijn we via Montenegro, Servië etc. terug gegaan naar Nederland, om daar op woensdagavond –veilig en wel- aan te komen. Aan de reis hebben we een goed gevoel over gehouden en we hopen dat we gezond mogen blijven voor de volgende reis in 2009.

Uit de grond van mijn hart wil ik, ook namens de allerarmsten in Albanië, iedereen bedanken die een steentje heeft bijgedragen om de reis mogelijk te maken.

Pieter Kalshoven

Een gedachte over “Reisverhaal 2008

  1. Pingback: Reisverhalen | Stichting Hulp voor Albanie

Reacties plaatsen niet mogelijk.